BERZÉK

A település bemutatása

Berzék lakossága 1070 fő. A község Borsod-Abaúj-Zemplén megye középső részén, Miskolctól délkeletre fekszik. Vasútvonal nem érinti a települést, de megközelíthető a Szerencs felé vivő 37-es útról, a 35-ös út felől, Alsózsolca irányából. A Sajó-Hernád sík települése a Hernád folyó mentén fekszik.

A község területe már a honfoglalás kora előtt is lakott volt, földvár állott a Hernád jobb partján, amely a tatárjárás idején pusztult el. Elnevezését a hagyomány szerint Bendegúz vezérről kapta. Elsőként a Váradi regestrum említi 1219-ben Bezegu alakban. A XVIII. században épült, majd a XIX. században klasszicista elemekkel bővített Perczel kúria ma is a család birtokában van. A Potoczky család leszármazottja Németh Marika operett-primadonna aki a tulajdonában lévő 1823-ban klasszicista stílusban épült udvarházat a községnek adományozta. Jelenleg itt működik a Polgármesteri Hivatal. A község lakói nagyrészt mezőgazdaságból élnek, de igyekeznek kihasználni a falusi turizmus adta lehetőségeket is. A berzéki temetőben nyugszik Tomcsányi István, a magyarországi rádiózás egyik apostola. Nevéhez fűződik a rádió első, és több észak-európai állam rádiójának szünetjele is.

A település kulturális adottságai

Oktatás

A településen óvoda és általános iskola is működik.

Közművelődés

A községben művelődési ház van, de nem önálló intézmény, 1 fő szakalkalmazott van. Helyi közművelődési rendeletet megalkották. Kulturális pályázatokon részt vesznek.  Az épület felújításra szorul. A művelődési színtér a hivatal gyönyörű kertje és  az iskola is. Internet,  eMagyarország Pont az intézményben van. Rendezvények: kiállítások, szép magyar beszédért verseny a környék iskoláival október 23-án, bál, amelyet a Berzéki Községért Alapítvány  szervez. Csoportok: kiemelkedő jelentőségű az Amazon és Karakter tánccsoport, Nyugdíjas Klub, Szülők Klubja. Élénk közélet jellemzi a települést.

Közgyűjtemények

  • nyilvános könyvtári ellátás

A település könyvtára a művelődési házzal szervezetileg is összevontan, közös épületben található. A könyvtári célra használt két helyiség kulturált körülményeket biztosít a látogatók számára. A közel 5000 dokumentum – szinte kizárólag könyv - szakszerűen, rendben sorakozik a polcokon.

  • múzeumok, tájházak

A településen nincs. 

Média

A településen nincs. 

Civil szervezetek

Berzék Közösségéért Alapítvány, Berzék Polgárőr Egyesület

Természeti, épített kulturális örökségi értékek

Jelentős műemléke a falunak a református templom, amely XIV. századi, gótikus eredetű, berendezése XIX. századi. A mellette álló fából készült harangtorony XVIII. századi nagyon szép deszka illetve fazsindely borítású.

Perczel-kúria:

 Az 1848-49-es szabadságharc egyik hőse, Perczel Mór Berzékhez köthető. Az itt található kúria szép példája a vidéki udvarházaknak. Az idők viharaiban is megőrizte szépségét, berendezéseinek jelentős részével egyetemben. 
 

Naptár